Douwe Egberts

Nederlands bekendste koffiemerk: Douwe Egberts

We kennen Douwe Egberts onder meer van de ‘gezellige, warme’ reclames. Bij het zien van zulke reclames kun je bij wijze van spreken de geur van koffie al ruiken in je woonkamer. Het heeft in de loop der tijd een sterk imago opgebouwd in Nederland en de geschiedenis van het merk begint zo’n 260 jaar geleden in een klein dorpje in Friesland. Op deze pagina vertellen we je graag wat meer achtergrondinformatie over wellicht Nederlands bekendste koffiemerk.

Douwe Egberts door de jaren heen
…door de jaren heen (bron: packagingmagazine.be)

1753: De Witte Os start van geschiedenis Douwe Egberts

Het verhaal begint meer dan 250 jaar geleden in Joure, waar Egbert Douwes samen met zijn vrouw Akke Thijsses allerlei producten verkopen die ‘tot de genoegens van het dagelijks leven behoren’. Daartoe behoort koffie, en daar zijn we het helemaal mee eens. In 1755 wordt er een zoon geboren, genaamd Douwe Egberts. Douwe komt in 1780 in de zaak. Dit is de oprichter van het merk zoals we dat vandaag de dag kennen.

1924: Douwe Egberts Spaarzegels

In 1919 wordt er een nieuw kantoor geopend en de zakken met ruwe koffie worden dan nog lekker ouderwets via paard en wagen naar de branderij gebracht in Utrecht. In 1924 worden de welbekende Douwe Egberts Spaarzegels geïntroduceerd – wellicht één van de eerste vormen van een loyaliteitssysteem. Nog altijd is het actief en het is hiermee het oudste spaarsysteem van Nederland. Nog altijd spaart 63% van de huishoudens in Nederland Douwe Egberts Spaarzegels!

Douwe Egberts bonnen
De welbekende spaarbonnen. Heeft u ze ook? (bron: rtvoost.nl)

1937: Thee bij Douwe Egberts

Picwick wordt geïntroduceerd. Jep, ook de thee komt van de welbekende koffieproducent. In 1960 zorgt de producent voor meer dan de helft van de koffie- en tabaksexport en DE Nederland wordt opgericht. Het is de werkmaatschappij die zich richt op de marketing en het verhandelingsproces van koffie en thee in Nederland.  Na nog een aantal overnames en meer groei wordt het predicaat koninklijk in 1953 toegekend aan de koffieproducent.

2015: Jacobs Douwe Egberts

Het grootste koffiebedrijf ter wereld wordt opgericht door eeen fusie met Jacobs. DE is een melangekoffie, bestaande uit verschillende koffietypes en doordat DE afhankelijk is van de oogst, zijn eche kenners vereist om de juiste melange voor de koffie samen te stellen. Het grootste deel van de koffiebonen is afkomstig uit Brazilië, en daar heeft onze vriend Frank Sinatra nog een lied over geschreven.

Geen reacties
Show Buttons
Hide Buttons