Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie? Biologen kennen tegenwoordig 103 koffie soorten. Voor koffieliefhebbers zijn 2 daarvan belangrijk: Arabica en Robusta koffie. Tegenwoordig bestaat er ook de edele ‘Hochlandkoffie’, die heel goed schijnt te zijn tegen buikpijn. Echte koffie liefhebbers weten het verschil tussen Arabica en Robusta koffie. Waar kun je de koffie aan herkennen? En waar worden beide koffie soorten geteeld? Voor de niet koffieliefhebbers tussen ons, hieronder vinden jullie meer informatie betreffende beide soorten koffiebonen.

Arabica koffie en Robusta koffie

Arabica koffiebonen zijn groen-bruinachtig van kleur. Arabica bonen worden in hoge gebieden geteeld. Vandaar dat deze koffiesoort de bijnaam ‘Highlands Coffee’ heeft gekregen. Deze koffiebonen zijn aan de kleur en vorm te herkennen (zie foto hieronder). Robusta koffiebonen kunnen tegen extreem weer in tegenstelling tot de koffie soort Arabica. Robusta koffiebonen worden ook wel ‘Coffea Canephora’ genoemd. Deze koffieplanten kunnen wel 10 of 11 meter hoog worden. Coffea Arabica kunnen 6 a 8 meter hoog worden.

De lange Robusta plant kenmerkt zich door hele kleine bruinachtige ronde koffiebonen. Deze naam is afkomstig uit Centraal Afrika en heeft zijn naam te danken aan zijn pittig en robuust karakter. De mensen uit centraal Afrika gebruikten deze koffiebonen om paddenstoel ziektes te genezen. Verder heeft de Robusta plant een sterk karakter en is bestendig tegen warmte en vocht. De Robusta koffie wordt geteeld in lage landen, oftewel gebieden. Het beste zou zijn als deze plant ongeveer op circa 300 meter hoogte wordt geteeld en de ideale temperatuur is 25 graden. Maar deze plant zou niet robuust zijn als het ook niet in extreem hitte prachtig geteeld kan worden. Dit maakt het zo mooi en uniek.

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Geen reacties
Show Buttons
Hide Buttons