Koffie

Waar komt koffie vandaan?

Waar komt koffie vandaan?

Tot op heden zijn gerenommeerde onderzoekers er niet uit gekomen. Zij zijn wel over eens dat de eerste koffie bijeenkomst in de 9e eeuw heeft plaatsgevonden. Rond deze tijd is koffie ontdekt worden, in Ethiopië. Vanuit daar ging het de hele wereld over. In een mum van tijd heeft het de wereld overgenomen.

Deze onderzoekers hebben indicaties gevonden dat er al een koffie-cultuur bestond in de wereld. Het verhaal gaat dat koffie het leven heeft gered van de islamitische profeet Mohammed. De engel Gabriël heeft het hem geschonken. Door de koffie kwam hij weer tot bewustzijn.

Een heel ander verhaal zegt,  dat een Syrische priester genaamd Faustus Naironus Banesius in 1671 de koffie heeft getekend. En de volgende dag bleek dat de tekening realiteit is geworden. Dit verhaal is in de loop der jaren constant veranderd worden. Inmiddels heeft deze priester de koffie niet getekend maar zijn herten hebben hem naar de koffiebonen geleid. Vervolgens ging hij er mee experimenteren.

Wat de onderzoekers wel met zekerheid kunnen constateren dat de Arabieren de eerste waren die de koffieplant hebben geteeld. Dat was rond de 15e eeuw en door Mekka pelgrims. Zij hebben de koffie in de Arabische wereld gespreid.

Waar komt koffie vandaan?

Pas in 1582 heeft de allereerste Europeaan melding gedaan van het bestaan van een donkere drank die ‘je wakker kan houden’ en goed was voor de maag. Toch duurde het circa 60 jaar voordat de eerste koffiehuis in Venetië (dus in Europa) werd geopend. Vanaf dat moment heeft de koffie de Europa overgenomen. De koffiehuizen springen als paddestoelen uit de grond.

In Oxford zijn er ongeveer 1650 kofiehuizen, en in London 1652, MArseile 1659, in Amsterdam 1663 en in Bremen 1673.

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons