Koffie en drank

Koffielikeuren gemixt met koffie

Wie heeft er nooit genoten van een heerlijke Irish coffee? Of wat te denken van een French coffee? Koffie en drank als mix delen een rijke geschiedenis. We stellen op koffieschoonmaak graag een aantal vertrouwde en nieuwe varianten van koffielikeuren die geschikt zijn aan je voor.

Irish coffee

Wellicht de bekendste variant waarbij koffie met drank gemixt wordt is de Irish coffee. Echter, de drank bestaat volgens verhalen pas sinds 1942. De Ier Joe Sheridan bood enkele vermoeide passagiers op het station vliegveld in Foynes (het huidgie Shannon International Airport) koffie aan waarin hij een scheutje whiskey schonk en waar hij een mop slagroom op deponeerde. De geschrokken passagiers vroegen hem of het Braziliaanse koffie was, waarop Sheridan antwoordde; ‘No my friend, this is Irish coffee!’

Een echte Irish coffee is te herkennen aan de verhouding room/koffie. De room is hierbij halfgeslagen zodat deze nog schenkbaar is en wordt op de koffie ‘gelegd’. Een slechte Irish coffee bevat dus slagroom uit een spuitbus, wat niet de bedoeling is. Voor Irish coffee worden Jameson en Bushmills vaak als koffielikeuren gekozen.

Koffielikeuren - irish coffee - koffie en whiskey
Irish coffee. (Bron: www.eatwell101.com)

French coffee

Een variant op de Irish coffee is de French coffee. Het is in dit geval niet zo dat de variant van koffie en drank per se door een Fransman is uitgevonden, dat is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de drank die gebruikt wordt Frans is! De koffielikeuren die een French coffee een French Coffee maken zijn Cointreau en Grand Marnier.

Overige varianten

Dan gaan we over op wat andere, wellicht minder bekende varianten, waarbij koffie en drank gemixt worden. Wat veel mensen nog wel kennen is Italian coffee (hierbij wordt er als drank Amaretto gebruikt). Ook Spanish coffee zien we steeds vaker terug, hierbij wordt gekozen voor Tia Maria als drank. Jamaican coffee is wat onbekender, hierbij wordt bruine rum gebruikt en Mexican coffee tot slot bevat Kahlua als drank!

 

Geen reacties
Show Buttons
Hide Buttons