Espresso, afkomstig uit Italië, is een bereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. Deze manier van koffie zetten is ontstaan in 1822, toen er grote vraag bestond naar snellere bereiding van koffie. Louis Bernard Rabaut en later Edward Loysel bedachten een methode voor de productie van grote hoeveelheden koffie waarbij heet water door middel van stoomdruk door het koffiemaalsel werd gefilterd.
Pas vele decennia later, rond 1900, werden in Italië variaties op deze methode bedacht waardoor bereidingen per kop mogelijk werden. Velen denken dat hier ook de naam vanaf stamt: koffie ‘expres’ voor één persoon gemaakt. Een andere mogelijke – en meer voor de hand liggende – afleiding komt van het Italiaans voor ‘onder druk’: es presso.
Bittere smaak
De stoomdruk die espresso espresso maakt, verbrandde de fijngemalen koffie en gaf de koffie een bijzonder bittere smaak. Het is daarom dat espresso vaak met veel suiker werd (en nog steeds wordt) gedronken. Dat het zetten van espresso een kunst en wetenschap is, bleek toen Prof. Illy een manier vond om druk en watertemperatuur van elkaar los te koppelen. Stoomdruk werd vervangen door luchtdruk. Deze methode van espresso zetten wordt vandaag de dag nog gebruikt, wat niet betekent dat de strijd om de beste espresso en espresso-machine is gestreden. Integendeel, de ontwikkelingen in de espressowereld staan nog steeds niet stil.
Espresso varianten
Enkele op espresso gebaseerde koffies zijn:
- Doppio: dubbele espresso
- Ristretto: espresso met een kleiner volume
- Caffè lungo: espresso met een groter volume
- Caffè americano: espresso aangevuld met heet water