Geschiedenis van koffie

Zonder Nederlander geen Starbucks – het verhaal van Alfred Peet, vergeten koffie pionier

Alfred Peet – vergeten koffie pionier

Waarschijnlijk kennen jullie allemaal Amerikaanse koffie keten Starbucks. Is het niet van de koffie, dan is het wel van het feit dat er wereldwijd al meer dan 20.000 vestigingen van de koffie tent te vinden zijn. Wist je echter dat zonder Nederlander Alfred Peet (1920-2007) er mogelijk helemaal geen Starbucks was geweest? Dit jaar is zijn levensverhaal op papier vastgelegd door Jasper Houtman. Een kennismaking met een de meest invloedrijke ondernemers die ons land gekend heeft.

1. Alfred Peet koffie pionier
Alfred Peet importeerde hoogwaardige Indonesische koffie bonen naar Amerika BRON: www.berkeleyplaques.org

Indonesische bonen

Maar kennen we hem eigenlijk wel? In de jaren vijftig emigreert Alfred Peet naar Amerika. Als zoon van een Alkmaarse koffie handelaar, merkt hij al snel op dat de Amerikaanse koffie beroerd was. Oorzaak is in zijn ogen de bonen (robusta-bonen), en hij importeert Indonesische bonen die hij vervolgens zelf brandt. Hij creëert met zijn brander (oorspronkelijk pindabrander) een unieke smaak – door gaatjes in de ketel belandden de vliesjes van de bonen direct in het vuur, wat veel rook oplevert. Dit proef je terug in de koffie. Peet’s Coffee is de inspiratie voor Starbucks en de drie oprichters van Starbucks zijn kind aan huis bij zijn winkel. Ze nemen graag zijn bonen af. Door de snelle groei van Starbucks is Peet bang dat zijn “Peet’s coffee” zijn kleinschalige karakter verliest. Hij stapt uit de zaak en leert de kunst van het branden aan Starbucks-oprichter Jerry Baldwin.

pionier
BRON: www.daleisphere.com

De invloed van Alfred Peet

Ondanks de heerlijke geur van het branden van de koffie, zijn de Amerikanen nog niet direct overtuigd. In het boek zegt Peet onder meer dat klanten het gevoel hadden dat ze vergiftigd worden door de inkt die ze voorgeschoteld krijgen. Het duurt dan ook even, maar vandaag de dag zijn de ‘lessen van Peet’ nog altijd merkbaar in Amerika. Na het overlijden van Peet in 2007 zegt koffie expert Corby Kummer dat de invloed Peet nog altijd merkbaar is en de manier waarop Amerikanen momenteel over koffie denken en hoe ze het drinken direct te herleiden valt naar de lessen van Peet.
Ondanks dat het nooit zo groot werd als Starbucks, is Peet’s Coffee & Tea qua omzet de zevende koffie keten van de wereld. In 2015 werd $650 miljoen omgezet. Er zijn niet veel Nederlanders die het Alfred Peet na kunnen zeggen.

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons