Decaf koffie

Terug in de tijd met de terugkeer van een alternatieve decaf koffie – cichoreikoffie

Cichoreikoffie alternatieve decaf koffie

Ken je ook dat gevoel ’s avonds dat je wel zin hebt in koffie, maar bang bent om slecht te slapen? Een nieuwe, alternatieve decaf koffie staat op het punt om terrein te winnen in Nederland. We stellen je graag voor aan deze “koffieboon” met een historisch verhaal, cichoreikoffie.

Cichoreikoffie – terug in de tijd

Voor de eerste cichoreikoffie moeten we de geschiedenisboeken in naar 1800, toen koffie erg duur was. Uit nood dronken de mensen gedroogde en geroosterde wortels van de cichoreiplant, vermengd met pindaolie. In de Tweede Wereldoorlog kwamen koffiebonen Nederland nauwelijks in, waardoor cichorei als geschikt alternatief een tweede opmars kende. De koffiemerken van destijds vinden we alleen nog in het koffiemuseum.

Cichoreikoffe alternatieve decaf koffie
Een reclame van cichoreikoffie van vroeger

Alternatieve decaf koffie

En nu zijn we dus toe aan de derde opmars en dit hebben we te danken aan ondernemer en bedenker David Klingen. Hij stelt dat veel mensen veel meer koffie drinken dan goed voor hen is. Cichorei is een goed decaf koffie alternatief. Immers, er zit geen cafeïne in. Klingen kende koffievervangers van de tijd dat zijn vriendin zwanger was en wilde het graag wat mooier en lekkerder maken.

Cichorei, wat is dat?

Cichorei is familie van witlof en andijvie. Vandaar de wat bittere smaak die we natuurlijk ook van koffie kennen. Er zitten duidelijke mokka en cacaotinten in. De wortel van de plant wordt gebruikt voor de koffie, vaak worden bloemstengels in de professionele teelt dan ook verwijderd om alle voeding naar de wortel te leiden. Bovendien wordt de plant een helende werking toegeschreven voor bijvoorbeeld maagklachten en verstoppingen.

Cichoreikoffie alternatieve decaf koffie
Oogst van Cichoreiwortels – BRON: akkerwijzer.nl

Lekker?

Cichoreikoffie is een prima alternatieve decaf koffie. Culinair journalist Joël Broekaert zegt dat de chichoreikoffie dan ook prima zwart te drinken is. Momenteel zijn Klingen’s Chikko Not Coffee producten vooral in zijn eigen webshop te koop.

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons