Koffie Koffie trends

Figuurtjes schenken als een echte barista

Koffiezetapparaten ontkalken en schoonmaken

Wanneer je ergens een goede kop cappuccino gaat drinken, worden er altijd de mooiste figuurtjes in het melkschuim geserveerd. Hartjes, een beertje, een bloem en zo zijn er veel meer mogelijkheden. Er zijn zelfs barista’s die zich hebben gespecialiseerd in het maken van figuurtjes in het melkschuim en je zou het een ware kunstvorm kunnen noemen.
Wil jij ook leren figuurtjes te schenken als een echte barista? Hieronder vertellen we je hoe je o.a. een hartje in het schuim kunt maken. Zo kun je je partner romantisch verrassen!

De basis van cappuccino

Bij alle nieuwe dingen die je leert, begin je natuurlijk bij de basis. In dit geval moet je dus eerst een goede cappuccino kunnen maken. Die maak je met een goede espresso: lekker sterke koffie met een mooi laagje erop. Dat laatste is van belang, omdat daardoor de bruine lijnen in je figuurtje worden gevormd.
Voor een cappuccino maak je altijd een stevige, lobbige schuimlaag. Daarvoor gebruik je het best koude, volle melk, of halfvolle melk met een scheutje koffieroom. Echter, wil je in de schuim gaan tekenen, dan heb je juist een schuim nodig die net iets meer vloeibaar is. Dit kun je bereiken door minder lucht in de melk te kloppen of door het bovenste schuim van de melk af te scheppen.

Een figuurtje in je cappuccino maken

Gebruik een goede espressomachine en een donkere koffieboon, zodat er een mooi laagje op je koffie wordt gevormd. Maak schuim met wat minder lucht, of schep de bovenste dot van je schuim af. Maak een kop espresso in een cappuccinokop, zodat er voldoende ruimte is voor de melk.

Hartje
Houd de kop schuin en schenk het melkschuim voorin het midden van de kop, door het koffielaagje heen. Wanneer de kop bijna gevuld is en de vorm in het schuim rond is, schenk je af en trekt daarbij een rechte lijn door de cirkel heen, zodat het hart wordt gevormd.

Appel
Bij het tekenen van de appel begin je bij de steel. Begin aan de rand van de mok met schenken en beweeg naar het midden toe. Schenk door tot de mok voor ongeveer de helft gevuld is. Door de uitwaartse beweging van het schuim zal de appel vanuit het midden worden gevormd. Succes!

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons