Koffie

Juiste keuze maken in de koffiebar

Juiste koffie keus

Tegenwoordig drinkt men niet alleen de traditionele Hollandse koffie, maar ook veel verschillende varianten van koffie. Neem bijvoorbeeld de bekendste vormen zoals de espresso, cappuccino en latte. Maar niet iedereen weet wat het verschil is tussen deze drie. En kun je jezelf voorstellen dat er nog meer soorten zijn? Hoe maak je nu de beste keuze wanneer je besluit naar een koffiebar te gaan? Ik help je graag bij deze keuze.

Hollandse koffie

De koffie die iedereen kent en wordt gezet in de Hollandse keuken, wordt meestal gemaakt door een paar schepjes met gemalen koffie in een filter te doen en vervolgens water in het reservoir van de koffiemachine te doen. Het inmiddels verwarmde water stroomt door de filter met de gemalen koffie en de koffie is gezet. Men doet dit in een kopje of mok en voegt naar eigen smaak melk en suiker toe. Je zou denken dat dit de basis is van al die varianten van koffie, maar dit is niet zo.

Espresso

Espresso is de basis die gebruikt wordt. Espresso is eigenlijk een soort shot van 30 ml zwarte koffie. Het wordt gezet van 6 tot 8 gram koffie. Door de koffie wordt water met een temperatuur van 90 tot 95 oC met een druk van 9 bar gedrukt. Dit proces duurt 25 seconden en hierdoor ontstaat het bruine laagje op de koffie. Een espresso bevat geen melk, maar kan gezoet worden door wat suiker toe te voegen.

Ristretto

Een ristretto is de helft van een espresso, minimaal 15 ml. De ristretto is sterker dan espresso. Dit komt doordat de ristretto gezet wordt met dezelfde hoeveelheid koffie en er minder water wordt gebruikt. Dit kun je het beste bestellen als je van bittere smaken houdt.

Doppio

Een doppio wordt vaak ook wel een dubbele espresso genoemd. Zoals de naam al zegt zijn het twee espresso’s in één kopje. Dit wordt gezet met ongeveer 12 tot 18 gram koffie. Je krijgt dus 60 ml in plaats van 30 ml. Meer om van te genieten dus.

Cappuccino

Voor een cappuccino is 1/3 gewone espresso de basis. Hierbij wordt 1/3 melk en 1/3 melkschuim toegevoegd. Het melkschuim wordt gemaakt door stoom en krijgt hierdoor het dubbele volume van normale melk. De cappuccino is voor de gene die van een koffie wil genieten, maar niet van de bittere smaak houdt.

Latte

Een latte is te vergelijken met een cappuccino zonder schuim. Er wordt alleen gestoomde melk toegevoegd aan de espresso. Hierdoor is het een uitstekende koffie voor iemand die niet zo graag koffie drinkt.

Koffiebar huren

Hoe tof zou het zijn om al deze vormen van koffie te kunnen serveren op een evenement of bedrijfsfeestje wat je organiseert? Men kan een koffie nemen die bij hem of haar past terwijl jij iedereen entertaint en je zegje doet. Een mobiele koffiebar kan het je bieden. Deze komt op locatie en is vaak zelfvoorzienend, waardoor je er bijna geen omkijken naar hebt. Kortom, huur een mobiele koffiebar en je evenement wordt een succes!

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons