Koffie Wat koffie met je doet

Hoeveel koffie per dag is nog goed voor je?

Hoeveel koffie mag je per dag?

Stiekem stellen een hele hoop mensen zichzelf deze vraag dagelijks. De meeste mensen weten wel dat teveel koffie niet goed voor je is. Maar op het werk is het voor sommigen erg moeilijk om niet teveel koffie te drinken.

Op het werk hebben veel mensen de neiging om maar de hele dag door koffie te blijven drinken. ’s Morgens bij aankomst op het werk een kopje koffie halen, al dan niet al in de auto onderweg naar je werk een kop koffie. Zodra het kopje weer op is, hup, weer een nieuwe halen. Bij de lunch een kopje koffie en later in de middag nog één of twee.

Gezond aantal koppen koffie per dag

Voor een volwassene is het gebruik van 400 milligram cafeïne per dag, wat gelijk staat aan 4 koppen koffie per dag, nog gezond te noemen. Dit hangt samen met ongeveer 10% minder risico op hartziekten en 10% minder risico op een beroerte.

Voor- en nadelen van koffie

Koffie zonder suiker is eigenlijk best gezond en past volgens het voedingscentrum in een gezond eetpatroon. Maar in de koffie mag niet teveel van de stof cafestol zitten. Deze stof verhoogt namelijk het LDL-cholesterol en dit is niet goed voor de bloedvaten. Teveel LDL- cholesterol in bloed zorgt ervoor dat het blijft plakken aan de wand van de bloedvaten. Vanwege het cafestol wordt je aangeraden, per dag niet meer dan 3 kopjes espresso of koffie uit cups te drinken.

Koffie bevat van nature cafeïne. Door de cafeïne die in de koffie zit wordt je concentratie en prestatie vermogen verbetert. Daarnaast verdrijft het vermoeidheid en wordt je dus actiever. Echter bij het gebruik van te veel koffie kun je rusteloosheid, angst, slaapproblemen of hoofdpijn ervaren. Nu is het niet zo dat je na 5 koppen koffie deze klachten al daadwerkelijk ervaart. Wat te veel koffie is verschilt per persoon. De één kan van nature meer hebben dan de ander.

En koffie voorziet je lichaam natuurlijk van vocht. Niet geheel onbelangrijk, want je hebt per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht nodig.

Conclusie

Elke dag koffie drinken levert je dus elke dag wat extra’s. Drink het alleen wel met mate en gooi er niet teveel suiker en melk in.

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons