Koffie Productie

Wie zijn de grootste koffielanden?

Koffieplant met koffiebonen

Koffie is in Nederland bijna overal verkrijgbaar in allerlei vormen en smaken. Of je nu in een café bent, op een evenement of op je werk, je komt nooit te kort aan koffie. Maar weet je ook waar deze koffie vandaan komt?

Koffiebonen

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen, welke afkomstig zijn van een koffieplant. Aan de koffieplant groeien rode besjes, waarin de koffiebonen zich bevinden. Bij de oogst worden de koffiebonen uit het besje gehaald, waarna ze gedroogd en gebrand worden.

Koffieplanten

Koffieplanten groeien tussen de Steenbokskeerring en de Kreeftskeerkring in landen als Brazilië, Vietnam, Colombia, Ecuador, Indonesië, Peru etc. Dit gebied wordt ook wel de “coffee belt” of de “koffie gordel” genoemd, omdat het klimaat daar ideaal is voor de koffieplant.

Dit betekent niet dat de koffieplant het in alle landen goed doet, omdat de hoogte ook van belang is. De plant van Arabica koffie heeft een mild klimaat nodig en groeit het beste op grote hoogte. De plant waar Robusta bonen vanaf komen groeit het beste in warmere klimaten.

Echte koffielanden

Koffie wordt ontzettend veel verkocht en daarom wordt er ook veel koffie verbouwd. Als het gaat om in totaal de grootste productie, dan spant Brazilië de kroon. Dit blijkt uit cijfers van het Ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten. Brazilië produceert maar liefst 60.200.000 koffiebalen. Koffiebalen is de standaardmaat die wereldwijd gehanteerd wordt voor koffie. Een koffiebaal is ongeveer 60 kg koffiebonen. De koffiebonen hebben dan nog een groene kleur, omdat ze nog niet gebrand zijn. Op de tweede plaatst vinden we Vietnam met 29.900.000 koffiebalen en op de derde plaats Colombia met 14.500.000 balen.

De top drie ziet er als volgt uit als je enkel kijkt naar Arabica óf Robusta bonen productie.

Top 3 Arabica landen

1. Brazilië met 44.500.000 balen
2. Colombia met 14.500.000 balen
3. Honduras met 7.350.000 balen

Top 3 Robusta landen

1. Vietnam met 28.500.000 balen
2. Brazilië met 15.700.000 balen
3. Indonesië met 9.700.000 balen

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons