Koffie Productie

Hoe kun je het beste koffie malen?

Koffiebonen malen met koffieschoonmaak.nl

Een lekker bakje koffie zetten is nog best wel een kunst. Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten, om te voorkomen dat de koffie zijn aroma verliest. En dat begint allemaal al bij het malen van de koffiebonen.

Hoe je de koffiebonen gaat malen, hangt af van het eindproduct wat je wenst. Zou maal je de bonen voor een espresso zo fijn mogelijk en voor een gewone koffie mogen de bonen wat grover gemalen worden.

Het malen van de koffiebonen kun je doen met een koffiemolen. Deze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zo heb je een handmolen die je met de hand bedient, of een elektrische koffiemolen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Handmolen

Handmolens werden vroeger bijna dagelijks gebruikt om koffiebonen te malen. Tegenwoordig worden handmolens nog steeds gebruikt. Dit komt doordat je met een handmolen zelf meer de controle hebt over het maalproces. Tevens maken ze weinig geluid en kun er je overal waar je maar wilt je koffiebonen mee malen. Handig voor op vakantie.

De meeste handmolens van tegenwoordig kun je aanpassen aan hoe fijn of grof je je koffie wilt hebben. Het maalproces duurt wel wat langer dan bij een elektrische koffiemolen en natuurlijk moet je in het begin leren hoe fijn je de koffiebonen gemalen wilt hebben. Maar oefening baart kunst. Voor je het weet zit je in Zuid-Frankrijk te genieten van je koffie, gemaakt van zelf gemalen koffiebonen.

Elektrische koffiemolen

Elektrische koffiemolens komen in diverse uitvoeringen. Oudere modellen hebben propellermesjes die de koffiebonen als het ware kapot slaan. Deze modellen zijn wat voordeliger en de koffie is snel gemalen. Koffiemolens met propellermesjes hebben het nadeel dat de koffiebonen redelijk ongelijkmatig worden gemalen. Het resultaat hiervan is dat het hete water niet echt door kan dringen in de grote stukken van de koffiebonen.

Een koffiemolen met schijven is vaak de duurdere optie. Het nadeel van een elektrische koffiemolen met schijven is de herrie die het apparaat maakt. Ook wordt de koffie minder snel gemalen. Het grote voordeel is dat de koffiebonen door de schijven heel mooi en gelijkmatig fijn gemalen worden. Dit komt de smaak van je koffie behoorlijk ten goede.

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons