Koffie Koffie trends

Koffie zetten zonder elektrisch apparaat

Koffie op de camping

Met al die moderne koffieapparaten, is het maken van een goede bak koffie makkelijker dan ooit. Er zijn echter ook een aantal manieren om koffie te zetten waarbij geen elektrische apparaten gebruikt worden en waarmee je toch een perfect kopje koffie kunt schenken!

Cafetière

Deze Franse klassieker wordt ook vaak French Press genoemd. Hij is geschikt om meerdere koppen koffie mee te zetten en roept associaties op met een lome zondagochtend op een Parijs terras!

Hoe gebruik je de cafetière?
Warm de cafetière voor door hem te vullen met heet water. Gooi dat water vervolgens weg. Schep er dan 10 gram grof gemalen koffie per kopje (125 ml). Voeg de juiste hoeveelheid heet water, dat net van de kook af is, toe. Even roeren en een paar minuten laten trekken zonder deksel. Koffiedrek dat bovenop is komen drijven, schep je er af met een lepel. Doe het deksel op de kan en duw de filterstaaf langzaam naar beneden.

Percolator

Dit typische hoekige, tweedelige kannetje is een echte Italiaanse klassieker. Je maakt er de lekkerste espresso mee. Ook om te gebruiken als basis voor de heerlijkste cappuccino of latte.

Gebruik
Het onderste deel van de percolator wordt gevuld met water. Heet water is het lekkerst. Daarop plaats je het filtermandje en je vult deze met koffie van normale maling. Druk het een beetje aan en schroef het kannetje op het onderdeel. Zet de percolator nu op het vuur en wacht tot de koffie naar boven is gekomen en in het kannetje zit. Dit duurt ongeveer vijf minuten.

Aeropress

Met de Aeropress kun je, volgens kenners, de beste kop koffie ter wereld maken. Hij is ook heel handig wanneer je op reis bent.

Gebruik
Leg een filter in het onderste deel van de Aeropress en doe er 18 gram, liefst versgemalen, koffie in. Giet er nu 1 kop heet water bij. Roer het om en laat het even staan. Schroef het bovendeel erop en zet een kop of mok ondersteboven op de bovenkant. Draai het geheel om en duw de pers voorzichtig naar beneden.

Bron afbeelding: koffiejuffrouw.nl

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons