Koffienieuws Wat koffie met je doet

Zeven gezondheidsvoordelen van koffie

Drink niet teveel koffie!

Hoewel er vaak negatief over koffie wordt gedaan wanneer we het over onze gezondheid hebben, heeft dit heerlijke, bruine drankje juist veel voordelen voor je gezondheid! Kijk maar mee:

1.Koffie geeft je meer energie en maakt je slimmer

Van cafeïne is bekend dat het je meer energie geeft en alerter maakt. Wanneer je koffie drinkt, wordt de cafeïne opgenomen in het bloed en bereikt zo ook de hersenen. Daar blokkeert het de remmende neurotransmitter Adenosine genaamd, waardoor de hoeveelheid andere neurotransmitters, zoals Norepinefrine en Dopamine, stijgt. Dit resulteert in een snellere werking van neuronen.

2.Koffie helpt bij het afvallen en verbetert fysieke prestatie

Verschillende studies tonen aan dat cafeïne het metabolische tempo verhoogt me zo’n 3 tot 11 % en het is ook bewezen dat het helpt bij de vetverbranding. Het zenuwstelsel wordt gestimuleerd en afgebroken vetcellen worden in de vorm van vetzuren afgevoerd in het bloed: brandstof! Verder zorgt het ook voor een verhoging van het adrenalinegehalte waardoor je optimaal kunt presteren, in de sportschool bijvoorbeeld!

3. Essentiële voedingsstoffen

Een kop koffie bevat vitamine B2 (11% ADH), vitamine B5 (6% ADH), mangaan en kalium (3%), magnesium en niacine (2%) en heel veel antioxidanten.

4. Lagere kans op type II Diabetes, Alzheimer en Parkinson

Waarom is niet helemaal duidelijk, maar studies tonen aan dat koffiedrinkers 23 tot 50% minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type II en maar liefst 65% minder kans op Alzheimer. Ook de kans op de ziekte van Parkinson is veel lager.

5. Beschermt de lever en verlaagt de kans op sommige vormen van kanker

Het is gebleken dat koffie de lever beschermt tegen cirrose en de kans op lever- en darmkanker verlaagt.

6. Verlaagt de kans op beroerte

Van koffie wordt vaak gezegd dat het de bloeddruk verhoogt. Dit klopt wel, maar dit effect is heel klein en verdwijnt meestal wanneer men regelmatig koffie drinkt. Tot nog toe is geen bewijs gevonden dat koffie de kans op hart- en vaatzieken verhoogt. Daarentegen is wel gebleken dat bij vrouwelijke koffiedrinkers de kans op een beroerte kleiner is.

7. Koffie maakt gelukkig!

Verschillende studies tonen aan dat mensen die regelmatig koffie drinken veel minder kans hebben op een depressie en lekkerder in hun vel zitten. Met andere woorden: koffie maakt gelukkig!

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons