Ontkalkingsmiddelen

Welk ontkalkingsmiddel gebruik jij?

ontkalkingstabletten koffieapparaat

Bij sommige koffiemachines druk je heel eenvoudig een speciale knop in, waarna het hele ontkalkingsproces in werking wordt gesteld. Je volgt de instructies uit de handleiding en je apparaat is weer helemaal kalkvrij. Bij ouderwetse koffiezetters geldt nog altijd dat je zelf dient te ontkalken. Welk ontkalkingsmiddel is dan het meest praktisch?

Azijn

Hoe ga je te werk: je vult de kan met 2/3 deel azijn of tot daar waar het kalk zich heeft afgezet. Dit vul je aan met kraanwater en laat het, afhankelijk van de ernst, enige tijd inweken. Daarna spoel je de kan om en gebruik je de eventueel meegeleverde reinigingsborstel. Denk eraan om altijd zacht materiaal te gebruiken, anders maak je de beschermlaag in de kan stuk.

Nadeel aan azijn: de geur

De kan heb je weer nodig bij het ontkalken van het gehele apparaat, maar je kunt ook een andere hittebestendige kan gebruiken. Je vult het waterreservoir van de koffiezetter tot aan de kalkrand maar in elk geval tot maximaal 2/3 deel van het geheel. De rest vul je aan met kraanwater. Daarna zet je het apparaat aan en herhaalt het hele proces net zo vaak totdat de geur van azijn volledig is verdwenen.

Antikalktablet

Het meest eenvoudige antikalktablet is, hoe gek het ook klinkt, de gebitsreiniger. Steradent is hier een voorbeeld van, verder zijn er tabletten van het eigen merk bij de drogist waar je deze koopt. Doe een tablet in de kan met een laag water, laat dit een nacht staan en je hebt de volgende dag een schone kan met stralende binnenkant.

Veilig en simpel

Voor het waterreservoir is ook slechts een steradent tablet voldoende om verder met water aan te vullen. Daarna schakel je de koffiezetter in en laat je het water doorlopen. Je kunt het waterreservoir meerdere keren met water vullen en het geheel laten doorlopen totdat het tablet is opgelost. Voordeel is dat dit niet zo vaak hoeft te gebeuren als het reinigen met azijn.

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons