Wat koffie met je doet

Koffie (on)gezond? |Wat koffie met je doet – deel 1

Koffie onderzoek

Koffie (on)gezond?

Nederland is een echt koffieland. Met zijn allen drinken we zo’n 150 liter per jaar. Dat komt neer op 3,1 kopjes koffie per dag. We scoren hiermee een stuk hoger dan bijvoorbeeld Frankrijk (1,3), Italië (1,6) en Engeland (0,7). Op internet is veel te vinden over de effecten van koffie. Waar de een zegt dat het goed voor je is, zegt de ander dat koffie weer enorm schadelijk is. In deze terugkerende blog schrijven we af en toe een aantal (opvallende) effecten van het zwarte goud. In deze blog vertellen we een aantal positieve effecten van koffie.

Let op, ga na het lezen van dit artikel niet als een bezetene enkel koffie drinken. Koffie heeft wel degelijk nadelige effecten. Hierover vertellen we in een volgend blog graag meer.

Koffie – benzine voor je hersenen

Je herkent vast het gevoel dat je na het drinken van koffie jezelf scherper voelt en dat je minder moe bent. Dit komt door de welbekende cafeïne. Cafeïne stimuleert de hersenen en is zelfs de meest geconsumeerde psychoactieve stof ter wereld. Wat gebeurt er technisch gezien? Cafeïne blokkeert adenosine (Fredholm, 2009). Adenosine remt het verzenden van zenuwcellen af. Zenuwcellen zijn de informatie- en signaalverwerkers van ons lichaam. Oftewel, dankzij cafeïne vindt het informatieverkeer gemakkelijker zijn weg in onze hersenen. Ons energieniveau en humeur verbeteren en verscheiden hersenfuncties werken beter. Let wel op, dit kan ook tot een gejaagd gevoel leiden.

Koffie hersenen
Koffie benzine voor de hersenen (BRON: gedankenwelt.de)

Koffiedieet

In veel supplementen die gebruikt worden voor vetverbranding vinden we cafeïne. En met een reden, diverse onderzoeken wijzen uit dat de spijsvertering toeneemt met 3 tot 11% (Koot & Deurenberg, 1995). Je lichaamsgewicht blijkt het effect af te remmen. De vetverbranding van zwaarlijvige mensen versnelt met 10% en bij slanke mensen met 29% (Bracco et al., 1995).

Bron uitgelichte afbeelding: www.aicr.org

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons