Wat koffie met je doet

Koffie ongezond? | Wat koffie met je doet – deel 2

Koffie ongezond?

Nederland is een echt koffieland. Met zijn allen drinken we zo’n 150 liter per jaar. Dat komt neer op 3,1 kopjes koffie per dag. We scoren hiermee een stuk hoger dan bijvoorbeeld Frankrijk (1,3), Italië (1,6) en Engeland (0,7). In deze terugkerende blog schrijven we af en toe een aantal (opvallende) effecten van het zwarte goud. In een deel 1 schreven we al over de positieve effecten die koffie op je kan hebben.  In deze blog vertellen we een aantal negatieve effecten van koffie.

Koffie ongezond? – vermoeidheid

Maar je krijgt toch juist energie van koffie? Inderdaad, klopt, de cafeïne in de koffie zorgt voor een (korte) energieboost die helpt om de dag mee te beginnen. Echter, dezelfde cafeïne zorgt ook voor een negatieve wisselwerking tussen bloedsuikerspiegel, splaapproblemen en de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Behoorlijk tegenstrijdig dus! Advies: drink koffie met mate.

Koffie vermoeidheid
Koffie helpt tegen de vermoeidheid, maar niet altijd! (via: dom-ochag.by)

Koffie ongezond? – verslaving

Koffie met mate is af en toe lastig en allemaal kennen we wel een aantal personen op het werk, op kantoor of thuis die (extreem) veel koffie drinken. Dit komt ook door cafeïne. Goed, een cafeïneverslaving is niet extreem erg, maar vooral de ontwenningsverschijnselen (niet consumeren) kunnen vervelend zijn. Iemand die doordeweeks erg veel koffie drinkt en dit in het weekend niet doet zal bijvoorbeeld verschrikkelijke koppijn krijgen.

Koffieverslaving?
Koffieverslaving? (via: followfashion.nl)

Deze verslaving heeft niet per se met koffie te maken. Je kan op dezelfde manier ook verslaafd zijn aan cola of energiedrank. Cafeïne is namelijk een stimulerend middel, zoals speed, xtc of cocaïne. Wat cafeïne hiervan onderscheidt, is het feit dat je bij inname van koffie nog altijd prima (of zelfs beter?) kunt functioneren. Het niet innemen van koffie maakt je enkel chagrijnig en geeft je het idee dat je niet goed kunt functioneren op je werk. Bij de Drugs Informatielijn zijn momenteel nog geen gevallen bekend van mensen die aan cafeïne verslaafd zijn. Drie kopjes koffie per dag kun je gemiddeld prima drinken zonder risico. Pas wel op als hartpatiënt, want koffie kan je hartslag verhogen.

Drink niet teveel koffie!
Drink niet teveel koffie!

Bron uitgelichte afbeelding: www.aicr.org

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons