Wat koffie met je doet

Koffie in je haar – helpt het daadwerkelijk tegen haaruitval?

Koffie in je haar

Koffie in je haar

Wellicht ken je de commercial met Tom Dumoulin en Roy Curvers van Alpecin. Alpecin is sponsor van de Duitse wielerploeg ‘Giant-Alpecin’ en Tom Dumoulin ken je wellicht van de Nederlandse wielersuccessen van afgelopen seizoen. Niet zo relevant. Wat wel relevant is, en ons al een tijdje intrigeert, is het product dat de cosmeticaproducten maakt, namelijk cafeïne-shampoo. Nu schreven we al hier en hier over een aantal effecten van cafeïne, maar wat ‘koffie in je haar’ voor effect heeft, dat wiste we nog niet. Hieronder een aantal effecten die het internet ons heeft geleerd in ons korte onderzoekje.

Haaruitval – hoe komt het?

Misschien is je vader wel kaal. Of je opa? Hoe werkt haaruitval precies? Haaruitval komt op den duur namelijk bij iedereen voor. Haaruitval heeft te maken met testosteron. In je puberteit wordt er een overschot aan testosteron aangemaakt. Hierdoor zullen op bepaalde plekken haar gaan gaan groeien (waar het dat eerst nog niet deed) en zal het de groei van haar op je hoofd anders beïnvloeden. Je haar groeit namelijk in een cyclus. Daarom verlies je af en toe weleens een haartje. Echter, testosteron verkleint zo een cyclus. Dus als testosteron toeneemt, neemt de tijd dat een haartje blijft zitten en komt er een dunner haartje voor in de plaats, tot een bepaald moment waarop er niets meer terug komt. Belangrijk om te weten, is dat testosteron dit effect alleen heeft op haren met een ‘aanleg’ hiervoor.

Koffie in je haar? – de rol van cafeïne

Goed, tot zover haaruitval. Wat doet Alpecin cafeïnshampoo? Het bevat, zoals de naam al zegt, cafeïne. Cafeïne remt de negatieve werking van testosteron – en dus zal de lengte van de cyclus niet afnemen. En koffie drinken? Koffie drinken helpt niet tegen haaruitval. De weg van de cafeïne naar je haar is te lang. Zelfs het drinken van 50 kopjes koffie per dag zou niet voldoende zijn. En je haar wassen met koffie?

Koffie in je haar?
Alpecin Cafeïne Shampoo

Koffie in je haar? – je haar wassen met koffie

Zelf hebben we het niet gedaan, maar een blog op internet beschrijft het verhaal van het wassen van je haar met koffie. Twee effecten kunnen bereikt worden: je kan je haar donkerder kleuren met koffie en de cafeïne kan haaruitval voorkomen, zoals hiervoor beschreven. Je kan de koffie zetten en je haar hiermee wassen, ook kun je wat koffiepoeder mengen met je shampoo of conditioner. Laat de koffie ten minste 15 minuten inwerken voor een goed effect.

Conclusie? Koffie in je haar remt inderdaad haaruitval en het kan je haar kleuren. Positief dus!

 

Over de auteur

Show Buttons
Hide Buttons